Čišćenje rezervoara za vodu

Čišćenje rezervoara za vodu

Posle dužeg vremena korišćenja, po dnu i zidovima cisterne se skuplja kamenac koji je svakako štetan, kako za organizam tako i za sve uređaje koji rade sa vodom, kao što su mašine za pranje suđa, veša, razne pumpe. Zbog toga je neophodno redovno održavati vaše cisterne.

Sadržaj

Zašto je potrebno čistiti rezervoare za vodu?

Čišćenje rezervoara za vodu zahteva više pažnje prema dezinfekciji unutrašnjosti. Održavanje i čišćenje svih vrsta plastičnih rezervoara je bitno radi produžavanja njihovog veka trajanja. Međutim, kada su u pitanju plastični rezervoari koji se koriste kao cisterne za pijaću vodu potrebno je obratiti posebnu pažnju i detaljno se posvetiti poslu. U nastavku teksta je prikazan način na koji bi to trebalo raditi.

Ispraznite rezervoar za vodu

Ako imate veliki rezervoar za vodu, obavezno ispraznite vodu na mesto gde neće preplaviti okolinu. Što je rezervoar suvlji, to će krajnji rezultat biti efikasniji, pa obavezno koristite pumpu ili vlažni usisivač da biste uklonili vodu koja je ostala iz procesa odvodnjavanja. Alternativno, koristite peškir da obrišete ostatke vlage.

Očistite unutrašnjost

Ovo je verovatno najvažniji deo procesa čišćenja. Želite da uklonite svu prljavštinu, mulj ili sluz koji se nakupio na zidovima rezervoara. Električne mašine za pranje pod pritiskom su odličan alat za posao, jer neki rezervoari ne dozvoljavaju dovoljno prostora da lako dođete i sami izribate unutrašnjost. Ako nemate mašinu za pranje pod pritiskom, koristite četke sa čvrstim vlaknima, krpu sa podesivom ručkom ili bilo koji alat za čišćenje koji se može primeniti pod uglom. Ideja je da se može doći do svakog ugla rezervoara i da se ukloni sva prljavština koja se stvorila od poslednjeg čišćenja. Kada završite, rezervoar bi trebalo da izgleda manje-više kao onog dana kada je stigao: netaknut.

Isperite rezervoar

Koristite hladnu vodu da isperete prljavu vodu koja se nakupila tokom procesa ribanja. Opet za ovaj korak je najbolje koristiti mašinu za pranje pod pritiskom. Ovaj put ne morate da budete tako temeljni, jer će kasnije u procesu čišćenja biti još jedan krug ispiranja.

Dezinfikujte unutrašnjost

Koristite svoj rastvor izbeljivača (1 supena kašika izbeljivača na 4l vode) da operete unutrašnjost rezervoara. Tokom ove faze trebalo bi da nosite rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitu za oči. Mašina za pranje pod pritiskom je idealan alat za posao, ali možete koristiti i krpu za pod sa podesivom ručkom – šta god Vam odgovara.

Ostavite rastvor da odstoji

Da biste dovoljno dezinfikovali rezervoar, ostavite prethodno nanesen rastvor izbeljivača da deluje najmanje dva sata. Ovo će ubiti sve tvrdoglave bakterije ili mikrobne zagađivače.

Očistite vodove za dovod vode

Vodovodne cevi u Vašem domu takođe mogu biti prljave. Ako otvorite svoje slavine sa rastvorom izbeljivača, moći ćete da dezinfikujete više nego samo rezervoar za vodu. Možete koristiti pumpu za pokretanje rastvora od rezervoara do ulaza za vodu i ostatka vodova u Vašem domu.

Isperite rezervoar

Nakon što izbeljivač obavi svoj posao, vreme je da ga isperete. Isperite 2 do 3 puta da bi bili potpuno sigurni da su svi tragovi izbeljivača nestali. Ako ste pustili deo rastvora kroz vodovodne cevi, obavezno otvorite slavine da ih isperete toplom vodom. Nastavite sa ispiranjem ili pokretanjem slavina dok svi mehurići sapuna ili izbeljivača ne nestanu. Veoma je važno da se sav izbeljivač ispere, jer je otrovan!

Delimično napunite rezervoar

Sada kada je rezervoar čist, dezinfikovan i ispran rastvorom izbeljivača, napunite ga do pola vodom za piće.

Izmerite nivoe hlora

Da biste bili potpuno sigurni da u sistemu više nema izbeljivača, koristite test trake za hlor da biste testirali vodove za dovod vode. Ako su nivoi normalni, možete preći na poslednji korak. Ako je nivo hlora previsok, morate se vratiti korak unazad i ispirati unutrašnjost dok se nivoi ne smanje.

Dopunite rezervoar

Sada kada je rezervoar čist, dezinfikovan i ispran od rastvora izbeljivača, ponovo je spreman za korišćenje i možete ga napuniti do vrha vodom za piće.

Zaključak

Čišćenje rezervoara za vodu je bitno za zdravlje kako samih rezervoara tako i za osobe i mašine koje se služe vodom iz istih

.Samim tim se održavanje cisterni za vodu razlikuje od načina održavanja rezervoara koji imaju druge namene.

Bitno je voditi računa da se posle čišćenja ne menja ph vrednost vode.