Prednosti plastičnih bazena u odnosu na betonske

Prednosti plastičnih bazena u odnosu na betonske

Tik pred letnju sezonu smo rešili da Vas rasteretimo bespotrebnih muka biranja i pomognemo Vam da preselite uživanje u svoj kutak.

Da li ste spremni za letnju sezonu kupanja u Vašem bazenu?

Sadržaj

Odaberite najbolju opciju i pravi bazen za svoje dvorište. Ako se još dvoumite, u ovom tekstu saznajte koje su to razlika i prednosti plastičnih bazena u odnosu na betonske bazene. Verovatno ste do sada već posedovali neki od ovih modela, međutim ako ipak niste ovaj tekst će vam pomoći da se odlučite za najefikasniju opciju.

Betonski bazen

Prvo ćemo Vam predstaviti betonski bazen, koji može biti sa dve završne obloge – sa pločicama ili PVC folijom. Sada se verovatno pitate koja je razlika između ove dve podloge. Pored cene, koja je osetno niža, razlika je i u vremenu izgradnje. Da bi se izgradio betonski bazen obložen keramikom, u proseku je potrebno od 2 do 3 meseca, dok je vreme potrebno za izgradnju betonskog bazena obloženog PVC folijom brža opcija i traje od jedan do dva meseca.

Za svaki bazen postoji više faza izgradnje, a imajte u vidu da ne zaboravite najvažniji deo – određivanje mesta bazena. Razmislite, pre nego što se napravi projekat za građenje betonskog bazena, gde je mesto sa najviše sunčeve svetlosti u toku dana u Vašem dvorištu. Pravljenje projekta, naravno, služi kako bi krajnji ishod Vama bio zadovoljavajuć, kako bi se dogovorili oko mogućih dodatnih izmena i kako bi kontrola bila u Vašim rukama.

Kada je projekat po Vašoj meri, kreće prva faza same izgradnje, a to je iskopavanje rupe za bazen. Imajte u vidu prosečnu cenu iskopa, koja se kreće od 1.500 do 3.000 evra. Kod ovog procesa, ne postoji razlika što se tiče modela bazena. Dakle, sam model ne diktira trajanje iskopa već je on, reći ćemo, poprilično univerzalan.

Kada se ova faza valjano završi, sledi naredna ne tako zabavna, a to je čekanje od skoro mesec dana kako bi se sve osušilo i kako bi sazreo beton. Kada se postavi armatura, nemojte zaboraviti da napravite i tzv. tehničku prostoriju u koju je neophodno dovesti priključke infrastrukture (voda, struja, kanalizacija), a važno je i da obezbedite ventilaciju i provetravanje za ovu prostoriju. Sledeća na redu je betonaža koja obično traje oko dve nedelje, a može i malo duže.

Dolazimo do prve razlike kod betonskih bazena, gde se odlučujete da li želite da radite bazen sa pločicama ili želite da završna obloga bude sa PVC folijom. U prvoj varijanti potrebno je da se čeka oko mesec dana dok ne prođe proces sušenja i sazrevanja betona, a druga varijanta se obavlja bez čekanja, dakle efikasnija je i mnogo više štedi Vaše vreme.

Za obe varijante cene se kreću od 6.000 do 9.000 evra, zajedno sa radom i materijalom. Pre nanošenja hidroizolacije, radi se priprema zidova kako bi bili što više glatki, a naravno nećemo zaboraviti i pod bazena. Od ovog procesa Vam zavisi celokupan izgled bazena, pa budite pažljivi, jer nakon ovoga keramičari lepe i fuguju pločice.

Plaža tj. pločice oko bazena su ujedno poslednja faza izgradnje betonskog bazena, za koju god varijantu da se opredelite. Potreban Vam je i osnovni paket sa bazenskom opremom (pumpa, filter, rasveta, penjalice za bazen i sl.) čija se cena, uključujući i montažu, kreće od 3.000 do 4.000 evra. Uz pravilnu i odgovarajuću negu pločica bazena, mogu Vam trajati i do 20 godina.

Betonski bazeni su jedni od najstarijih vrsta bazena, koja se uveliko gradila i pre pronalaska novih metoda izgradnje. Važe za najskuplju, ali realno i najbolju opciju za Vaše dvorište. Još jedna njihova prednost je što Vam daju slobodu da kreirate oblik kakav želite, zato je važno da Vam, kao što smo već rekli, projekat za izgradnju bazena bude precizan i efikasan.

Prednosti plastičnih bazena

Došli smo i do druge opcije, a to su plastični bazeni. Jedna od najvećih prednosti plastičnih bazena je što možete da ih instalirate i unutra i napolju, kako više odgovara Vašim potrebama. Pored toga što im je instaliranje mnogo brže nego kod betonskih, jer plastične bazene ugradite u tlo, oni su vrlo dugotrajni i od nekih firmi daje se garancija i na 20 godina.

Plastični bazen je već gotova konstrukcija. Dakle, olakšava sve u samom početku i izbegavate sve one faze koje ste imali kod betonskog bazena. Ovde nema hidroizolacije, a ako se odlučite da ga instalirate napolju u dvorištu koristićete ga samo leti, a zimi možete ispustiti vodu. Za one najkreativnije, ovakav bazen može poslužiti i kao klizalište. Oblik plastičnog bazena birate po želji, a sva potrebna oprema dolazi u kompletu sa njim.

Za njegovu instalaciju Vam je potrebno dve nedelje, pod uslovom da je već gotovo korito. Prodaja ovih bazena stalno raste, zbog svih navedenih prednosti, jer ih pored jednostavnosti ugradnje, krase izuzetno lepi oblici kao i vrlo fini zaobljeni uglovi. Možda najveća prednost za one koji žele topliju vodu u odnosu na betonske bazene čak i do 10 °C. Mislimo da je ova informacija značajnija ljudima koji imaju mlađu decu ili prosto vole topliju vodu u kojoj se mogu kupati i kada nije sezona.

Plastični bazeni mogu biti iz jednog komada ili sastavljeni iz delova. Oni koji su iz jednog komada su mnogo bezbednija opcija jer nećete brinuti da li će se delovi uviti ili razdvojiti, a pričali smo i o opciji pražnjenja, koja bi ovde takođe bila vrlo brza i efikasna. Ovi montažni bazeni, postavljaju se bez upotrebe betona, dakle potrebno je samo prethodno iskopati jamu koja je odgovarajuća njegovoj dimenziji.

Vodite računa da li je zemljište gde treba da legne bazen nestabilno, jer ukoliko je to slučaj, pre instaliranja mora da se pripremi betonska podloga koja će dati potrebnu čvrstinu, a Vama sigurnost o dugotrajnosti samog bazena.

Zaključak

Plastični bazeni su u prednosti po skoro svim dostupnim stavkama, uklopiće se jako dobro u Vaš budžet, a bićete prezadovoljni izgledom i sve to za vrlo kratko vreme.

Bilo koji bazen da odaberete, betonski ili plastični, najvažnije je da pronađete pouzdanu firmu specijalizovanu za projektovanje i izgradnju svih vrsta bazena.

Oni će Vam uliti potrebnu sigurnost, a zahvaljujući iskustvu daće Vam i smernice, kako biste napravili najbolji mogući izbor i kako bi izvođenje radova proteklo sjajno, uz naravno obaveznu garanciju.