Septicke jame od plastike

Septičke jame od plastike

U većini delova naše zemlje, kanalizaciona mreža još ne postoji, niti je u planu da bude izgrađena. To stvara veliki problem kada su u pitanju otpadne fekalne materije. Kanalizacionu mrežu menjaju najčešće betonske septičke jame, međutim i one su već prezasićene. Morate da pravite novu jamu? Mi ćemo Vam predstaviti najbolje moguće rešenje kada su u pitanju plastične septičke jame.

Sadržaj

Plastične septičke jame

Septičke jame koje mi proizvodimo izrađuju se od polietilena visoke gustine (HDPE) tehnikom spiralnog namotavanja. U velikoj su prednosti u odnosu na betonske jer su, prvenstveno, mnogo isplativije i jeftinije. Plastične septičke jame odolevaju uticaju UV zračenja, tako da se neće oštetiti pri njegovom delovanju. Sledeća njihova karakteristika, koja je i najvažnija, jeste da plastične jame ne dozvoljavaju širenje neprijatnih mirisa. To svakako znači da su potpuno bezbedne za životnu sredinu. Takođe, one ni ne primaju miris ni boju.

Transport i montaža ovih septičkih jama su veoma jednostavni, zahvaljujući maloj težini i njihovoj kvalitetnoj izradi. Ne zahtevaju dodatni alat ili mašineriju. Otporne su na uticaj podzemnih voda, kao i na dejstvo hemikalija koje se koriste u domaćinstvu i kao takve imaju duži vek trajanja koji iznosi i do 50 godina. Još jedna dobra osobina kod plastičnih septičkih jama je ta, što i nakon ugradnje one ne zahtevaju posebno održavanje.

Plastične septičke jame mogu biti protočne i neprotočne.

Protočne plastične septičke jame

Protočne plastične septičke jame se mogu koristiti kao privremeno rešenje za odvođenje otpadnih voda tamo gde je predviđena izgradnja kanalizacije i moraju biti ugrađene na pristupačnom mestu za održavanje i pražnjenje. Pražnjenje ovakvog sistema septičkih jama obavlja se jednom godišnje. Koriste se dva tipa protočnih jama – dvokomorne i trokomorne.

Dvokomorne i trokomorne protočne septičke jame su sistemi za prikupljanje sanitarno – fekalnih otpadnih voda iz domaćinstava. Koriste se u slučajevima kada ne postoje izgrađeni sistemi kanalizacionih mreža. Jame sa delimičnim biološkim prečišćavanjem otpadnih voda se koriste u svrhu odstranjivanja plutajućih i ostalih supstanci koje se mogu otkloniti separacijom. Odvod iz protočnih septičkih jama u površinske vode nije dopušten, ali ih možemo provesti putem cevovoda i drenažnih kanala u zemlju u ponorni sistem, ukoliko pri tome nisu ugroženi izvori vode.

Neprotočne plastične septičke jame

Neprotočne plastične septičke jame koriste se u slučajevima kada ne postoje izgrađeni sistemi kanalizacionih mreža i mesto gde bi se delimično prečišćena voda iz protočnih septičkih jama odvela putem cevovoda i drenažnih kanala u zemlju, a da pri tome nisu ugroženi izvori pitke vode. Možemo ih upotrebljavati za najviše 50 osoba.

Dimenzije i zapremina plastičnih jama

Plastične septičke jame iz našeg asortimana, mogu biti izrađene u tri varijante i to: jednokomorne, dvokomorne i trokomorne.

Jednokomorne – koriste se kada zapremina otpadnih voda nije veća od 1m³ dnevno
Dvokomorne – ugrađuju se kada zapremina otpadnih voda iznosi do 10m³ dnevno
Trokomorne – ugrađuju se kada zapremina otpadnih voda prelazi 10m³ dnevno

Zapremina naših plastičnih septičkih jama iznosi od 500l do 15000l. Pa tako na osnovu zapremine, prečnik plastičnih jama se kreće od 800mm do 2000mm, a dužina jame od 1000mm do 4700mm.

Kako da pravilno odaberem zapreminu jame?

U zavisnosti od broja članova domaćinstva ili kolektiva zavisi i zapremina koju ćete odabrati. Pri odabiru, imajte u vidu da je, prema standardima, minimum za jednu četvoročlanu porodicu septička jama kapaciteta od oko 6000l.

Zaključak

Septičke jame koje mi proizvodimo su savremeno rešenje za odlaganje fekalnih materija. Brza i laka montaža ukopavanjem u zemlju i ekonomska isplativost je ono što naše septičke jame izdvaja u odnosu na klasične betonske šahte. Najčešće se koriste u područjima gde nije izgrađena kanalizaciona mreža, pa su neophodne iz higijenskih razloga.

Prednosti plastičnih jama:

Ne primaju mirise niti boju, a isto tako, što je i najvažnija karakteristika, ne dozvoljavaju širenje neprijatnih mirisa. Transport i montaža je veoma jednostavna zahvaljujući maloj težini i kvalitetnoj izradi. Otporne su na uticaje podzemnih voda, kao i na dejstvo hemikalija koje se koriste u domaćinstvima. Vek trajanja im je i do 50 godina. Nakon ugradnje, ove jame ne zahtevaju posebno održavanje.

Plastične septičke jame iz našeg asortimana izrađuju se u tri varijante: jednokomorne, dvokomorne i trokomorne, a ugrađuju se prema dnevnoj količini otpadnih voda.

Mi izrađujemo plastične septičke jame isključivo prema Vašim potrebama, pa tako dimenzije i zapremine birate sami na osnovu broja članova domaćinstva ili poslovne zajednice.