Uzgoj ribe u plastičnim bazenima kao vaš novi biznis

Da li ste razmišljali o pokretanju nekog svog, porodičnog biznisa? Nemate ideju šta bi to moglo da bude? Mi Vam predlažemo uzgoj ribe u veštačkom staništu, odnosno plastičnim bazenima za uzgoj ribe.

Sadržaj

U Srbiju se godišnje uveze velika količina ribe, što ukazuje na veliki deficit ribe na našem tržištu. Međutim, tu je i šansa za zaradu. Potrebna su veća ulaganja, ali se vremenom vrati višestruko.

Šta je sve potrebno za uzgoj ribe?

Najpre, treba obezbediti prostor u kome ili na kome ćete postaviti bazen za uzgoj ribe. To zavisi od Vaših mogućnosti ili potreba. Da li želite da Vam bazen stoji napolju – na dvorištu, u bašti, ili u zatvorenoj prostoriji – šupi ili drugoj prostoriji koju ste namenili za to.

U zavisnosti koju vrstu ribe planirate da uzgajate, potrebno je nabaviti i montirati bazene odgovarajuće veličine. Kod neke vrste ribe bitna je velika količina vode, dakle dublji bazen, dok je kod druge bitno prostranstvo – bazen veće dužine i širine. GAVRA PLAST plastični bazeni za uzgoj ribe su savršeno rešenje za ovaj poduhvat. Mogu biti izrađeni u raznim dimenzijama, po Vašoj želji, kao i u raznim oblicima. Zahvaljujući materijalu od koga su izrađeni, pogodni su kako za spoljašnji, tako i za unutrašnji prostor, jer su otporni na UV zračenje, ali i na ostale atmosferske uslove, kao što je npr. nagla promena temperature.

GAVRA PLAST plastični bazeni su jednostavni za montažu, mogu se samo postaviti na ravnu površinu, delimično ukopati ili se skroz ukopati u zemlju. Veoma bitna stavka kod pokretanja sopstvenog biznisa jeste ekonomska isplativost sredstava za rad. Ukoliko za uzgoj ribe upotrebite baš naše bazene, ekonomska isplativost sa njima Vam je zagarantovana. Kako su izrađeni od čvrstog materijala i imaju odlična mehanička svojstva, otpornost na različite faktore i uslove, njihov vek trajanja dostiže i do 50 godina.

Šta ako postavim bazen na neadekvatno mesto?

Bez brige, jer sa našim GAVRAPLAST bazenima, prebacivanje sa jednog mesta na drugo je lako. Zbog svoje male mase, manipulisanje plastičnim bazenima je lagano, kao i sam transport, što nije slučaj sa betonskim ili metalnim.

2 načina uzgoja ribe

Postoje dva načina u uzgoju ribe. Prvi je klasični, odnosno protočni sistem, u kome konstantno protiče nova, velika količina vode. Ovaj sistem zahteva određena vrsta ribe, npr. pastrmka. Drugi način je recirkularni gde se voda vrti u krug, odnosno prolazi kroz filtere, mehanički i biološki se čisti i ponovo se vraća u bazen. Kod ovog sistema se troši više energije nego u slučaju klasičnog uzgoja. Međutim, sadržaj iz bio-filtera može se koristiti kao organsko đubrivo. Ovaj način uzgoja ribe je u našoj zemlji slabije razvijen, ali stručnjaci kažu da donosi veću zaradu u odnosu na klasičan način uzgoja. Navode da, jedan bazen od 8500 l može da zameni hektar klasičnog ribnjaka i da riba u ovim uslovima dostiže svoju konzumnu težinu i do 5 puta brže u odnosu na klasične ribnjake. Sve je to zahvaljujući tome što Vi sami stvarate i održavate konstantne, idealne uslove. Riba nema period zimske hibernacije, niti problema sa visokim letnjim temperaturama. Uvek uzima maksimalnu količinu hrane i najbolje je koristi.

Filteri i priključci

Dakle, ukoliko se odlučite za ovaj način uzgoja ribe, pored bazena potrebno je nabaviti i filtere za prečišćavanje vode. Pored filtera, postoje i razni dodaci za bazen koji Vam mogu olakšati sam rad, a koje možete da poručite prilikom kupovine naših GAVRAPLAST plastičnih bazena. Tu spadaju razni priključci za doliv i odliv vode, preliv, pokazivač nivoa vode i drugi. Kada sve pripremite i stvorite idealne uslove ribama koje želite da uzgajate, možete ih dovesti u njihovo novo stanište. Za kraj, bitno je napomenuti da treba gajiti ribu koja je zastupljena na našim prostorima.