Vrste plastičnih šahti

Vrste plastičnih šahti

Plastične šahte su idealna zamena za klasične betonske šahte koje su znatno skuplje i oduzimaju mnogo vremena na ugradnju. Naše plastične GAVRA PLAST šahte su izrađene od polietilena visoke gustine (HDPE), tehnologijom spiralnog namotavanja, pa imaju malu masu i jako su jednostavne za ugradnju.

Sadržaj

Uz naše plastične šahte dobijate poklopac i izolaciju koja štiti šahtu od promrzavanja. Izolacija šahte čuva priključak, vodomer kao i samu vodu od niskih temperatura i zamrzavanja. U zavisnosti od namene, šahte se dele na:

  • kanalizacione
  • vodomerne
  • ventilske
  • elektro-šahte

Kanalizacione šahte

Kanalizacione šahte omogućuju pristup izvršiocima za potrebe inspekcije i intervencije kao što su čišćenje zapušenih cevovoda i eventualne popravke cevi. Za ove potrebe neophodan je bezbedan i praktičan pristup izvršiocima. Uz naše GAVRA PLAST kanalizacione šahte, zahvaljujući njihovoj konstrukciji, omogućen je lak, bezbedan i brz pristup radnicima na kanalizacionim mrežama. Zbog kvaliteta materijala od kojeg su napravljene, naše plastične kanalizacione šahte su vodonepropusne, čime se eliminiše pojava poroznosti i nezaptivenosti šahta. Time se sprečava pojava problema koji bi vremenom mogli dovesti do izlivanja otpadnih voda u okolno zemljište, a sa tim i zagađenje životne sredine. 

Zaštitne šahte

Osnovna funkcija zaštitnih šahti je zaštita i lak pristup elementima koji se ukopavaju u zemlju. Prostor unutar plastične šahte je zaštićen od spoljnih opterećenja i uticaja kao što su voda, zemljište, atmosferski uticaji, pristup neovlašćenim licima i slično.

GAVRAPLAST plastične zaštitne šahte karakteriše laka ugradnja ukopavanjem u zemlju, jednostavno priključivanje na nove ili stare sisteme, kao i minimalna potreba za održavanjem.

U zavisnosti od toga koji element je pod njihovom zaštitom, zaštitne šahte se dele na:

  • vodomerne
  • ventilske
  • elektro-šahte

Vodomerne šahte

Vodomerne šahte imaju zadatak da štite vodomer od spoljašnjih uticaja, kako fizičkih tako i atmosferskih. Uz naše GAVRAPLAST plastične šahte dobijate i izolaciju koja štiti šahtu od promrzavanja. Izolacija šahte čuva priključak, vodomer kao i samu vodu od niskih temperatura i zamrzavanja. Vodomerne šahte su najčešće zastupljene, jer se mogu koristiti gotovo svuda – u domaćinstvu, industriji, vikend-naseljima, vikendicama, stambenim zgradama, poslovnim objektima itd.

Zahvaljujući našem širokom spektru dimenzija šahti, mogu se koristiti za sve tipove i veličine vodomera. Takođe je moguće izraditi šahtu u dimenzijama prema potrebama kupca, odnosno za jedan ili više vodomera.

Ventilske šahte

Ventilske plastične šahte služe, kako im i samo ime govori, za zaštitu ventila od spoljašnjih fizičkih i atmosferskih uticaja. Pošto su napravljene od materijala koji je elastičan, GAVRAPLAST ventilske šahte se odlično ponašaju prilikom potresanja i pomeranja tla, što čini da i ventili koji su pod njihovom zaštitom budu potpuno bezbedni u tom slučaju.

Za razliku od betonskih, GAVRAPLAST plastične šahte su izdržljivije i dugotrajnije (vek trajanja im je i preko 50 godina), a samim tim i isplativije, jer zahtevaju manje ulaganja. 

Elektro - šahte

Plastične šahte koje imaju ulogu da zaštite kablove i električne komponente od spoljašnjih fizičkih i atmosferskih uticaja, drugačije se nazivaju elektro-šahte. Veoma bitna karakteristika GAVRAPLAST plastičnih šahti jeste vodootpornost, koja je u slučaju elektro-šahti najbitnija. Pored vode, našim elektro-šahtama ne smeta ni UV zračenje, a otporne su i na temperature u rasponu od  -30°C do +60°C. Prema ovome, Vaše instalacije, kablovi i druge električne komponente će zasigurno biti na sigurnom uz naše GAVRAPLAST elektro-šahte.